شناخت و نحوه کارکرد دوچرخه برقی (اطلاعات مهم)
در طی سالهای اخیر به دلیل طرحهای سبز درونشهری و هوای پاک دوچرخههای برقی از اهمیت زیادی پیدا کردهاند پس بیایید تا بهتر این محصولا را بشناسیم.
منظور از دوچرخه برقی یا E_Bike چیست؟
حتما در سالهای اخیر در مورد دوچرخه برقی بسیار شنیدهاید. شاید شما هم در هنگام خرید دوچرخه به این مدل فکر کرده باشید. اما دوچرخه برقی چیست؟ دوچرخه برقی دارای یک موتور کوچک الکتریکی (الکتروموتور) میباشد که دوچرخهسوار را در پدالزدن یاری میکند. دوچرخههای برقی دارای انواع بسیار متنوعی میباشند. این دوچرخهها از دوچرخههایی با موتورهای الکتریکی کوچک تا موتورسیکلتهای کوچک یا همان موتورهای گازی تقسیم میشوند.
پس میتوان گفت تا زمانی که فرد به پدالزدن میپردازد آن وسیله یک دوچرخه برقی محسوب میشود نه یک موتور سیکلت. دوچرخههای برقی از موتورهای قابل شارژ استفاده میکنند. این موتورها میتوانند با سرعت 25 تا 35 کیلومتر در ساعت حرکت کنند. اما لازم به ذکر میباشد که بر اساس قوانین هر کشور میزان سرعت این محصولات متغییر میباشد. هر دوچرخه برقی بر اساس کیفیت، قدرت باتری، جاده و حتی دما و آب و هوا میتواند مسافتی بین 25 تا 60 کیلومتر را طی کند. از بهترین برندهایی که در زمینه تولید دوچرخههای برقی فعالیت میکند میتوان به برند جاینت اشاره کرد. محصولات این کمپانی از بالاترین استانداردها و بهروز ترین تکنولوژیها در خط تولید خود استفاده میکند.
در اینجا میتوانید از دوچرخههای جاینت دیدن فرماییداطلاعات کامل در مورد قطعات دوچرخه برقی
هر مدل از این محصولات دارای تعدادی قطعه مشخص و عمومی هستند. این قطعات بر روی اکثر مدها نصب میگردند. اطلاع از این موارد در هنگام خرید دوچرخه بسیار مهم و حیاتی است. برای شناخت ویژگیهای دوچرخه برقی در ابتدا باید این قطعات و کارکرد آنها را به درستی شناخت.
- موتور: موتور دوچرخههای برقی به طور معمول یا در مرکز ثقل و یا بر روی توپی جلوی نصب میشود.
- کنترلکننده یا کنترلر: این قطعه بر اساس دریافتیها از حسگر، عملگر و باتری به موتور فرمان میدهد. در واقع مشخص میکند چه واکنشی باید در بازگشت به این سیگنالها نشان دهد.
- باتری و مدار حفاظت: باتری در زمان مورد نیاز فرد نیرو محرکه کمکی را برای سهولت دوچرخهسواری آزاد میکند و به میزان نیروی وارده سرعت افزایش پیدا میکند. گشتاور پدال به وسیله دکمههای روی فرمان قابل تنظیم است.
- سنسور کمک رکاب: سنسور پدال و سیستم هوشمند کمکی پدال، عملگر، حسگر و موتور الکتریکی با توجه به سرعت رکاب زدن فرد به او کمک نموده تا انرژی لازم برای حرکت تامین شود.
- صفحه نمایش یا نمایشگر: وظیفه آن نشان دادن میزان سرعت، مسافت، شارژ و کلید روشن و خاموش میباشد. در مواردی قابلیت تعویض حالت رانندگی نیز وجود دارد.
- دسته گاز: مانند موتورها، دسته گازی بر روی فرمان برخی مدلها تعبیه شده که دوچرخهسوار با چرخاندن دسته گاز میتواند دوچرخه را به حرکت دربیاورد و در صورت لزوم سرعت را افزایش دهد.
- کروز کنترل: در نسل جدید دوچرخههای برقی سیستم کروز کنترل تعبیه شده تا با رسیدن به سرعت دلخواه آن را تنظیم کنید و بدون پدال زدن با همان سرعت دوچرخه حرکت کند.
چگونه باید از دوچرخههای برقی استفاده کرد
در ابتدا که دوچرخههای برقی معرفی شد فقط قرار بود تا در روند رکاب زدن به فرد کمک کند. ولی به مرور زمان مدلهایی ساخته شدن که بدون نیاز به پدال زدن حرکت میکردند و پس از مدتی موتورهای الکتریکی طراحی و تولید شدند.
به طور کلی 3 روش برای استفاده از دوچرخههای برقی وجود دارد:
- شما میتوانید کاملا مانند یک دوچرخه معمولی پدال بزنید و از موتور دوچرخه هیچ کمکی برای پدال زدن نگیرید.
- شما میتوانید با استفاده از دسته گازی که بر روی دسته دوچرخه قرار دارد سرعت موتور را تنظیم کنید و از دوچرخهسواری آسان لذت ببرید.
- یک روش سوم هم وجود دارد که یک آبشن جدا گانه میباشد. که باید سنسور کمک رکاب را به صورت جداگانه بر روی دوچرخه خود نصب کنید. با این سنسور شما میزان انرژی ممصرفی توسط خودتان و کمک موتور را تعیین میکنید.
توضیح عملکرد دوچرخههای برقی
همه دوچرخههای برقی هیبریدی دارای کمکی پدال هستند. برای استفاده از دوچرخه برقی خود فقط باید مانند دوچرخههای معمولی عمل کنید، بنابراین رکاب بزنید. هنگامی که در حال پدال زدن هستید، از صفحه نمایش دوچرخه برقی خود استفاده کنید. در اغلب مدلها صفحه نمایش روی دسته برای روشن کردن موتور قرار دارد. سپس انتخاب سطح کمکی را میخواهید با دکمههای مثبت و منفی روی نمایشگر یا کنترلر تغییر دهید. برخی دوچرخههای برقی دارای چهار سطح کمک هستند. اکو، تور، اسپورت و توربو.
سیستم ترمز E-Bike
هنگام خرید دوچرخه برقی توجه داشته باشید که معمولاً سنگینتر از محصولات غیر برقی هستند (به دلیل وزن موتور و باتری). بنابراین وزن اضافه شده باید در فاصله توقف و ایمنی در نظر گرفته شود. با این حال، به دلیل قدرت در مقایسه با دوچرخههای غیر برقی، تأثیر مستقیمی بر میزان سختی استفاده از ترمز در دوچرخههای برقی وجود ندارد. هر زمان که ترمز گرفته شود پدال زدن متوقف میشود و میایستد. البته نوع ترمز نیز در سرعت ایستادن دوچرخه تاثیر گذار است. ترمزهای دیسکی و هیدرولیک بهترین نوع ترمز میباشند.
نحوه شارژ
نمایشگر روی دسته فرمان میزان شارژ باتری را به شما نشان میدهد. به این سبب که در صورت کم بودن شارژ متوجه شوید و برای شارژ آن را به برق وصل کنید. به طور معمول با توجه به ظرفیت باتری و سرعت شارژ آن بین 2 تا 6 ساعت طول میکشد. بهتر است میزان شارژ باتری را از حداقل 20 و حداکثر 80 درصد نگهدارید. علت اصلی این کار سالم نگهداشتن عمر مفید باتری است.
دوچرخه برقی در ایران
صنعت دوچرخه دارای سابقه طولانی در کشور ما بوده. با توجه به استقبال بالا از خرید دوچرخه شرکتهای بسیار به فکر عرضه این محصولات افتادند. و با مطرح شدن دوچرخههای برقی، سازندههای سنتی دوچرخه در کشور اقدام به مونتاژ دوچرخههای برقی نمودند. به علاوه برخی دیگر از وارد کنندگان دوچرخههای کمکیفیت چینی را به کشور وارد کردند. از این روست که دوچرخههای برقی موجود در کشور در بسیاری از موارد دارای کیفیت قابل قبول نیستند. خصوصاً در زمینه باتری به سرعت دچار مشکل میشوند.
از سوی دیگر، دوچرخههای برقی فروخته شده توسط تولیدکنندگان کوچک عموماً از لحاظ خدمات پس از فروش و تأمین قطعات دچار مشکل بوده و در صورت وجود هر نوع اشکال بلا استفاده خواهند شد. در این میان، برخی از تولیدکنندگان قدیمی و برخی از شرکتهای دانش بنیان با سرمایهگذاری بر روی تولید قطعات اصلی دوچرخه برقی اقدام به تولید دوچرخههای با کیفیت بالا نمودهاند. به علاوه با توجه به اینکه دانش فنی دوچرخه برقی در این مجموعهها بومی گردیده دوچرخههای تولیدی از لحاظ تأمین قطعات و انجام خدمات به خوبی پشتیانی میشوند. بنابر آن چه گفته شد به سبب قیمت و تناسب کیفیت ما شاهد حضور چند دسته از محصولات هستیم:
- دوچرخههای سنتی که هر شخصی با استفاده از الکتروموتورهای جداگانه و نصب روی دوچرخه، آن را برقی کردهاند و فقط بر روی چرخ جلو وصل میشود.
- دوچرخههایی که دو موتور دارند (یا تک موتوراند) و موتور بر روی چرخ عقب نیز نصب میشود و این کار به نسبت تخصصیتر است و توسط شخص خاصی انجام میشود.
- دوچرخههای کاملا برقی که موتور بر روی مرکز ثقل توسط کارخانه طراحی و تولید شدهاند که بسیار گران قیمتتر از موارد قبلی است.
جمعبندی
در سالهای اخیر به دلیل طرحهای سبز درون شهری و هوای پاک، دوچرخههای برقی اهمیت زیادی پیدا کردهاند. در سالهای اخیر شاهد افزایش تقاضا برای خرید دوچرخه برقی هستیم. این محصولات با نام دوچرخه برقی و یا E-Bike شناخته میشوند. البته در ابتدا قرار بود تا از الکترو موتورها فقط برای کمک به رکابزنی استفاده شود. اما پس از مدتی از الکتروموتورها در دوچرخههای شهری و حتی کوهستانی نیز استفاده و باعث شد تا نسل جدیدی از دوچرخه به بازار عرضه گردند. این محصولات دیگر نیازی به رکابزدن نداشت و همه چیز توسط دوچرخهسوار از دسته فرمان کنترل میشد.
منبع: فروشگاه دوچرخه آریا چرخ
متشکرم خسته نباشید